Licinio Francardi

fran2c

Kuvan otti Torsten Brander 21.7.1993 Francardin Rooman kodissa.

Laulunopetuksen innostava maestro

frk1

Italialainen tenori ja laulunopettaja Licinio Francardi kuoli äkillisesti Roomassa 31. maaliskuuta kesken kiihkeän työperiodin.
Pitiglianossa Toscanassa 1920 syntynyt Francardi oli loistava tenori ja tunnustettu opettaja. Hänellä oli oppilaita eri puolilta maailmaa ja hän opetti lähes kaikkia suomalaisia huippulaulajiamme sekä Roomassa että Suomessa. Yhdeksänä kesänä hän vieraili Tampereella opettamassa kesäyliopiston musiikkikursseilla äänenmuodostusta ja laulutekniikkaa.

Francardi oli viimeinen suora linkki Beniamino Giglin taiteeseen. Nuori tenori esittäytyi Giglille 1949 tämän Rooman huvilassa. Gigli oli haltioissaan loistavasta, Giglin omaa ääntä muistuttavasta äänestä, mutta tuli epätoivoiseksi, koska Francardi oli kooltaan vain 150 sm pitkä. Sankaritenorin uran tekeminen tuntui mahdottomalta.

Gigli lupasi esitellä salaperäisen ja sensaatiomaisen äänen Spoletossa, jossa seuraavana vuonna Francardi voitti laulukilpailun. Hän lauloi 1950 mm. Rooman oopperassa Elvinona Bellinin Unissakävijässä, jossa lauloi myös nuori Boris Christoff. Gigli ja Francardi olivat läheisiä ystäviä Giglin kuolemaan 1957 asti.

Francardi keskittyi konserttien ohella yhä enemmän opettamiseen. Viimeisen konserttinsa hän piti Tokiossa 1978, jolloin ääni oli pettämättömän tekniikan ansioista yhä loisteliaassa kunnossa.
Kun Pirkanmaan musiikkiopiston, silloisen NMKY:n musiikkiopiston johtaja, diplomilaulaja Matti Hannula meni 1972 Roomassa Francardin oppilaaksi, hän oli maestron 24:s suomalainen oppilas. Luettelossa oli edellisten nimien joukossa mm. Martti Talvela. Hannula kysyi, voisiko mestari jakaa tietämystään vaikkapa Tampereella.

Kesällä 1973 Licinio Francardi saapui Tampereen kesäyliopiston ja NMKY:n musiikkiopiston vieraaksi opettamaan konservatorion tiloissa musiikkikesän kymmenille oppilaille äänenmuodostusta ja italialaista bel cantoa, täyteläistä, jalosävyistä, kaunista laulua.

Kaikkiaan yhdeksänä kesänä Francardi viipyi Tampereella kaksi kuukautta. Monet hänen oppilaistaan ovat edenneet laulajan uralla pitkälle ja maailmmaineeseen, mm. tenori Peter Lindroos on ollut Francardin oppilaana.

Vierailujensa aikana Licinio Francardi ylisti Suomen luontoa, puhtautta ja ihmisiä, joiden kurinalaista käytöstä ja hyvää järjestystä hän ihaillen ihmetteli.

Francardille luovutettin Roomassa 1993 Suomen Beniamino Gili -seuran standaari kiitokseksi hänen ansioistaan suomalaisten laulajien kouluttajana sekä Giglin perinnön vaalijana. Francardi uskoi loppuun asti esikuvaansa:

"Kyllä Beniamino on ja tulee aina olemaan kaikkein suurin", hän kirjoitti vähän ennen kuolemaansa.

fcme

 Kuvannut Matti Hannula